Tip Calibration StDev

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Tip Calibration StDev

    Hey Guys hope someone can help me out here.

    I need a Generic Specification for Tip Calibration:

    I was out of the office for the past couple of days and someone else was running my machine. During that time they called me up complaining that they couldnt get any of the tips to calibrate.

    So now that Im back. Ive done the usual checks, but had to increased the probe alarm limit to force it to pass. Probably not the right thing to do as Ive not had this problem before unless something was actually bent, broken or dirty, but nothing is passing.

    Anyway Im getting StDev results of .012 to .014mm, and PrRdv deviation of .004 to .007mm from nominal. I think this is high for such a relatively short tip.

    Probe build is as follows:
    SP600M
    Convert9mm_to_M3Thrd
    Convert_to_m2thrd
    Exten20mm
    Tip4by20mm

    This is a pretty standard probe build which I use all the time. So Im curious what the standard alarm limits should be for the StDev and Probe Radius.

    Thanks again.
    Mr. Comment
    SCIROCCO-NT 13-20-10
    B3C-LC Controller (Leitz Protocol), SP600M, TP200
    PCDMIS CAD++ v4.3 MR1(Build: 12/11/08)
    sigpic

  • #2
    I will not except anything above .01mm
    sigpic.....Its called golf because all the other 4 letter words were taken

    Comment


    • #3
      .0101here
      sigpic
      3.7 MR4

      Comment


      • #4
        Sounds like I got a problem then.

        Anyone know the recommended Air Pressure?

        My machine's air gage currently reads at 0.5 Mpa. Also I can hear air movement, but I cant feel any coming out under the air bearing on the open side of the machine. Getting suspicious that I got dust up one or more of my holes.
        Mr. Comment
        SCIROCCO-NT 13-20-10
        B3C-LC Controller (Leitz Protocol), SP600M, TP200
        PCDMIS CAD++ v4.3 MR1(Build: 12/11/08)
        sigpic

        Comment


        • #5
          Originally posted by MrComment View Post
          Sounds like I got a problem then.

          Anyone know the recommended Air Pressure?

          My machine's air gage currently reads at 0.5 Mpa. Also I can hear air movement, but I cant feel any coming out under the air bearing on the open side of the machine. Getting suspicious that I got dust up one or more of my holes.
          Well, don't know about YOUR machine, but I need a minimum of 70 PSI on mine.

          Also, just to make sure it didn't get missed, have you cleaned off the tip and the calibration sphere? Did you try changing tips in case the one you are using is chipped?
          sigpic
          Originally posted by AndersI
          I've got one from September 2006 (bug ticket) which has finally been fixed in 2013.

          Comment


          • #6
            re

            First of all , airpressure is fine for a SciroccoNT machine.

            If you want to be sure for airflowing , you may use alcohol , if you can see blobs , you may say OK. ( or you may inject alcohol inside the pipes from the main entrance , near the e.valve)

            For the tip calibration , I suggest to use 8by50 , 3 levels and 21 pnts and reduce the speed. After the calibration , use "qualification check". (you may use some oil -ie wd40- over the calibration sphere)

            HTH
            sigpic
            Either seem as you are or be as you seem.M.J.Rumi

            Comment


            • #7
              Originally posted by MrComment View Post
              Hey Guys hope someone can help me out here.

              Anyway Im getting StDev results of .012 to .014mm, and PrRdv deviation of .004 to .007mm from nominal. I think this is high for such a relatively short tip.

              Thanks again.
              My first thought was maybe you have some damage to the calibration sphere.
              Lately, it occurs to me
              What a long, strange trip it's been.

              2017 R1 (Offline programming)

              Comment


              • #8
                Originally posted by MrComment View Post
                Hey Guys hope someone can help me out here.

                I need a Generic Specification for Tip Calibration:

                I was out of the office for the past couple of days and someone else was running my machine. During that time they called me up complaining that they couldnt get any of the tips to calibrate.

                So now that Im back. Ive done the usual checks, but had to increased the probe alarm limit to force it to pass. Probably not the right thing to do as Ive not had this problem before unless something was actually bent, broken or dirty, but nothing is passing.

                Anyway Im getting StDev results of .012 to .014mm, and PrRdv deviation of .004 to .007mm from nominal. I think this is high for such a relatively short tip.

                Probe build is as follows:
                SP600M
                Convert9mm_to_M3Thrd
                Convert_to_m2thrd
                Exten20mm
                Tip4by20mm

                This is a pretty standard probe build which I use all the time. So Im curious what the standard alarm limits should be for the StDev and Probe Radius.

                Thanks again.
                MRCOMMENT,

                Using an SP600 in the CNC right? Try cleaning the connection between the cap and the body of the SP600 and requal.

                Most of the time when my SP600 gives OOT SD it is because of dirt between the connections. I use rubbing alcohol and a lint free cloth.


                Have a good weekend.
                sigpic

                James Mannes

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Tested
                  Cleaner air
                  by Tested
                  Try not to take your CMM's air from the lowest point in the line. Take the air above the lowest point preferably in a straight run down towards the floor....
                  10-20-2009, 08:12 AM
                • Stephen Andrews
                  Air Bearings
                  by Stephen Andrews
                  I had an air line blow off the air bearing on my Brown & Sharp Xcel 7\10\7. Looks like the only way to replace is to loosen air bearing and spin...
                  08-27-2012, 08:10 AM
                • TommyArrow
                  Wierd noise + condensation?
                  by TommyArrow
                  condensation*

                  Weird subtle creaking noises coming from CMM when traveling at move speed.

                  Also there appears to be condensation...
                  07-15-2013, 01:17 PM
                • jaymunday
                  Air Hose off..
                  by jaymunday
                  Im using a XCEL 9159. It sat for years before making its way here so Ive had air hose after air hose pop off. I usually reconnect it then zip tie it....
                  06-16-2012, 09:43 AM
                • ALLEN.usmc22
                  Z rail locked up...
                  by ALLEN.usmc22
                  I have a tech coming out Saturday to rebalance my z axis. I run a Sheffield endeavor 3, 7.10.7. It is locked up right now and the remote won't show me...
                  01-22-2014, 01:32 PM
                Working...
                X